Özellikle KOBİ´ler için bu işlev daha da önem arzetmektedir. Bunun temel nedeni, KOBİ´ler tanıtım, reklam ve piyasa araştırmasında yaygın ve etkili bir hareket alanına sahip değildirler, buna rağmen üretime yönelik faaliyetlerde (ürün geliştirme, kalite vs.) oldukça başarılı ve uzmanlaşmış konumdadırlar. Fuarların pazarlama faaliyetleri açısından çok önemli bir basamak oldukları bilindiğine göre, piyasaya sunulan ya da geliştirilen ürünlerin tanıtımı, tutundurulması ve potansiyel müşterilerin ürüne olan yaklaşımları hakkında doğrudan bilgi edinilmesi ancak ticari fuarlar sayesinde sağlanabilmektedir.
Ticaret fuarlarının firmalara sağlayacağı bazı avantajları şu şekilde belirtebiliriz
Potansiyel müşteriyle doğrudan buluşma olanağı sağlar. Ayrıca ticari fuarlar, genellikle belirli bir sektöre yönelik (tarım, otomotiv, bilişim, yapı vs.) yapıldığından, ziyaretçiler konuyla doğrudan ilgili ve müşteri olabilme potansiyeli taşıyan kişi ve kurumlardan oluşmaktadır. Bu ziyaretçiler genel olarak, fuarda almak istedikleri ürünle ilgili sunumlardan etkilenme eğilimindedirler.
Ürünle ilgili piyasa ve rekabet durumları belirlenebilir. Fuarlar sadece potansiyel müşterilerle karşılaşma ve onların tepki ya da ilgilerini ölçebilme açısından değil, fuara katılan aynı sektördeki diğer rakip firmaları da görüp onların ürün, strateji ve pazar potansiyellerini karşılaştırmak açısından da çok yararlıdır.
Pazarlama stratejileri için çok gerekli olan potansiyel müşteri profilleri, ürün gelişim yönelimi, teknolojik gelişme, dağıtım vs. ile ilgili stratejik veriler elde edilir.
Acente ve dağıtım kanallarındaki aracılarla doğrudan bağlantı kurulmasını sağlar. Bu şekilde, ihracat olanakları yaratmaya çalışan bir firma ihracat kanallarındaki bu aracıları bulabilmektedir.
KOBİ´lerin pazarlama faaliyetleri açısından en büyük avantajları yüz yüze görüşme ve kişisel satıştaki başarılarıdır. Ticaret fuarları bu avantajı kullanma açısından biçilmiş kaftandır.
İhracat olanakları arayan firmalar yönünden, ihracat yapabilen firmalarla karşılaşıp onların deneyimlerinden yararlanmak hem eğitici hem de teşvik edici olabilmektedir.
Uluslararası ticari fuarlara katılımı teşvik için devletin sunduğu destek ve vergi muafiyetleri mevcuttur.
Ticaret fuarlarından maksimum faydalanabilmek için dikkat edilmesi gerekenler
Her şeyden önce etkin bir pazarlama planı ya da stratejiniz olmalıdır. Bu strateji, üstün körü bir yaklaşımla değil, firmanızın bulunduğu çevre, sektör, rekabet şartları göz önüne alarak ve bu gözlem ya da değerlendirmeler sonucu oluşturacağınız pazarlama analizleri çerçevesinde yaratacağınız planlarla hazırlanmalı ve bu şekilde fuarlara katılmalısınız. Bu yaklaşım fuardan beklediğiniz faydayı çok daha yükseltecektir.
Pazarlama planı, firmanızın gelecekle ilgili akılcı ve uygulanabilir projeksiyon ya da tahminler çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Fuarlar bu anlamda pazarlama planlarının ölçülmesi, etkinliği, işlerliği yönünden oldukça geniş bir deney alanıdır. Fuarı bilimsel bir deney alanı olarak görmek hem gelecek açısından önemli planlar oluşturmanıza yardımcı olacak hem de pazarlama işleviyle ilgili çok sayıda seçeneği değerlendirme fırsatı bulacaksınız.
Katılacağınız fuarın sektörünüzle ilgisi, yapıldığı yer, yöneldiği müşteri profili gibi çok sayıda etkenin sizin pazarlama planınızla ne derece örtüştüğü önemlidir. Bu noktada katılacağınız fuarların seçimi önemli bir karar sürecidir. Fuarlardan elde etmeyi düşündüğünüz yarar, fuarların sıkı takibi, analizi ve dönemsel olarak hangi fuarların firmanıza katkı sağlayacağını bilmenizle doğru orantılıdır.
Uluslararası bir fuara katılıyorsanız, sadece dil bilen bir personel değil, fuarın yapıldığı ülkenin dilinde kapsamlı bir doküman, bülten, belge, multimedya desteği sunmalısınız.