TEB’in KOBİ’lere sunduğu hizmetleri KOBİ Aktüel’e anlatan TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “KOBİ’lerin değişen dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek gerekiyor. Önümüzdeki dönemde, KOBİ’lerin dijitalleşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlayacağız” diyor.
-TEB’den ve KOBİ Bankacılığındaki hizmetlerinizden kısaca bahseder misiniz?
Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak, 10 yılı aşkın süredir KOBİ’lerin Danışman Bankası anlayışımızla onların gelişimine ve rekabette güçlenmelerine destek veriyoruz. Bu süreçte iş dünyasında; sosyal, ekonomik ve teknolojik değişim ve gelişimi de yakından takip ediyor; bu değişim süreci içinde KOBİ’lerimizin de var olabilmeleri, farklı bakış açıları kazanmaları, geleceğin kodlarını daha iyi okuyabilmeleri adına onlara rehberlik ediyoruz. TEB KOBİ Bankacılığı çatısı altında sunduğumuz finansal ürünler, pek çok farklı ölçekteki KOBİ’mizin finansal ihtiyacını karşılama noktasında kilit destek sağlıyor. KOBİ’lerimize sadece finansal destek sağlamakla kalmıyor, işlerini büyütebilmeleri, rekabette güçlenebilmeleri ve sahip oldukları finansmanı doğru kullanabilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim ve danışmanlık desteğini de sağlıyoruz. Verdiğimiz hizmetlerin temelini ‘KOBİ’lerin Danışman Bankası’ misyonuyla yapılandırdığımız katma değerli hizmetlerimiz oluşturuyor. Bu hizmetlerimizi de su anda, KOBİ’lerimizin teknolojik dönüşümüne de rehberlik edecek formatta geliştirmeye devam ediyoruz.
-KOBİ’lere sunduğunuz bu çözümleri anlatır mısınız?
İl il gezerek firmalarımızı rekabette ön plana çıkarmak adına düzenlediğimiz TEB KOBİ Akademi çatısı altındaki eğitimlerimiz kapsamında KOBİ’lerin “Endüstri 4.0” kavramına adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla “TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 Buluşmaları” düzenliyor, sürece dair farkındalık seviyelerini artırmayı hedefliyoruz. Aralık’ta Adana’da, Kasım ayında Denizli’de, Ekim ayında Konya’da düzenlediğimiz buluşmalarımızı, 2018 yılında da düzenlemeye devam edeceğiz. KOBİ’lere yönelik yayın yapan ‘ilk’ internet televizyonu olma özelliği taşıyan ve bankamızı sektörde farklılaştıran TEB KOBİ TV; ekonomi, piyasa ve iş hayatının nabzını tutan haberlerinin yanında; teknoloji odaklı üretim, sektörel bazda endüstri 4.0 süreci, dijitalleşmenin iş yapış şekillerini nasıl etkilediği, firmaların sürece nasıl adapte olmaları gerektiği konusunda KOBİ’lere yol gösteriyor. Büyüme yolundaki firmalarımıza analizleri ile rehber olan TEB KOBİ Danışmanlık Programı’ndan yetişen deneyimli uzmanlarımız, sanayinin ve üretim döngüsünün dijitalleşmesi sürecine hakim olacak formasyonda özel olarak yetiştiriliyor.
-Geliştirdiğiniz ürün ve hizmetler neler?
Farklı profil ve ölçekteki KOBİ’lerimizin ihtiyacına göre ayrı ürün ve hizmet geliştiriyoruz. İhracat yapma hedefinde olan firmalarımıza, yurt dışında ihracat yapmalarını kolaylaştıracak dijital bir servis olan Tebledisticaret.com ile hizmet veriyoruz. Bu hizmetimizle dış pazarlara yönelik rafine bilgiyi tek bir havuzda topluyor, bu havuzu KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Böylece dış ticaret faaliyetinde bulunacak firmalara yeni pazar ve yeni müşteriye ulaşmalarında destek oluyoruz. Bunun yanı sıra kadın patronların global dünyada rekabet edebilecek seviyeye ulaşmaları ve istikrarlı bir büyüme elde edebilmeleri için hizmet verdiğimiz TEB Kadın Bankacılığı çatısı altında, il il gezerek kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşıladığımız TEB Kadın Akademi’lerini TEB’le Kadın On Air ile Facebook üzerinden herkesin erişebileceği bir dijital kaynaktan da sunuyoruz. Finansal okuryazarlık, işi büyütmek için altın kurallar, karlılığı arttırmanın yolları, yeni müşteriye edinimi için doğru satış teknikleri, hukuki okuryazarlık gibi pek çok farklı konuda şimdiye kadar yaptığımız 65 yayınla 3 milyondan fazla gösterim elde ettik.
-Girişimcilere sunduğunuz destekler konusunda bilgi verir misiniz?
Geleceğin KOBİ’leri olacak girişimcilere elde ettikleri finansmanla fikirlerini nasıl işe dönüştürebileceklerinden projelerini nasıl yeni pazarlara taşıyacaklarına kadar her konuda yol gösterdiğimiz TEB Girişim Bankacılığı, teknoloji odaklı ürün ve hizmet sunma kaslarımızı da geliştiren en temel iş kollarımızdan. 2017 yılı itibari ile bugüne kadar düzenlenen eğitimler ve gelişim programlarıyla beraber toplamda 26 binden fazla girişimciye 800 günü aşkın eğitim verdik. Düzenlediğimiz özel girişimci yetiştirme programlarına 572’den fazla girişimci katılarak 1200 güne yakın danışmanlık hizmeti aldı. 2017 yılı sonu ile girişimcilerimizin elde ettikleri toplam ciro 332 milyon TL’ye ulaştı. Bünyesinde girişimcilik ekosistemine özel sinerji oluşturan tek banka olarak, oluşturduğumuz iş modeli ve güçlü iş ortaklarımızla, ülke genelinde girişimcilik potansiyelini geliştirmeye yönelik faaliyetlerin merkezi olduk. Proje ve ürünleri yurtdışı ihracat potansiyeli taşıyan girişimcilere ulaşmak ve onların yenilikçi iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak, ilk olarak İstanbul Ataşehir’de hayata geçirdiğimiz TEB Girişim Evi’lerini Anadolu’ya yayıyoruz. TİM-TEB Girişim Evleri’nin sayısını bu ay içinde Erzurum’da da açarak 10’a çıkardık. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile bir işbirliği yaparak, ilk olarak İstanbul Ataşehir’de hayata geçirdiğimiz TEB Girişim Evi’lerini Anadolu’ya yayıyoruz, TİM-TEB Girişim Evleri’nin sayısını bu ay içinde Erzurum’da da açarak 10’a çıkardık. Kasım ayında başlattığımız ‘Minik Maker’ler İş Başında’ projesiyle, TİM-TEB Girşim Evleri’ni ilkokul çağındaki çocuklarımıza açarak birer maker atölyesi haline getirdik. İki hafta süren bu proje kapsamında Bursa, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Konya, Edirne ve İstanbul’daki TİM-TEB Girişim Evleri’nde 500’den fazla ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencisine maker eğitimleri verdik. Anadolu’daki çocukların büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olmasına da imkan tanıyan bu proje ileçocuklarımızı inovasyon ve girişimciliğin temeli maker hareketiyle tanıştırdık. Her bir çocuğumuzun burada tanıştığı inovasyon kültürünü ve temellerini öğrendiği maker hareketini daha ileri taşıyacağına inanıyoruz.
“Müşteri deneyiminin değiştiği bu dönemde; başarılı olmak için dijitalleşmeyi bütün işletmelerin içselleştirmesi, teknolojiyi iş yapış şekillerine entegre etmeleri, tüm dünyanın geleceğini şekillendirecek Endüstri 4.0 sürecini kaçırmamaları gerekiyor.”
-Dijital dönüşüm, müşterilerinizin beklentilerini nasıl etkiliyor? Bu konuda TEB olarak neler yapıyorsunuz?
Giderek artan dijitalleşme her alanda etkisini arttırıyor. Değişen ihtiyaçlara ve trendlere yönelik olarak, KOBİ’lerin de kendilerini yenilemesi, verimliliklerini arttırmak için bu alanlara odaklanması gerekiyor. Geleceğin sanayisine hazır, dijital teknolojileri benimsemiş, iş yapış şekillerini dijitalle dönüştürmüş firmaların önümüzdeki 20-30 yılda bambaşka bir seviyede olacağını çok net bir şekilde görüyoruz. Bu noktada, finans sektörünün de KOBİ’lere yönelik özel bir strateji ve servis modeliyle hizmet vermesi gerekliliği ön plana çıkıyor. KOBİ’lerin sadece finansal ihtiyaçlarına odaklanmak artık yeterli değil, KOBİ’lerin değişen dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek gerekiyor. Bizim önceliğimiz müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak. Biz bu düşünceyle KOBİ bankacılığında ürün ve hizmetlerimizi yeniliyoruz. Önümüzdeki dönemde, KOBİ’lerin dikkat etmesi gereken ön önemli trend olarak gördüğümüz dijitalleşme sürecini hızlandırmaya katkı sağlayacağız. Odağımızda daima KOBİ’lerimizin büyüme ve rekabette öne geçmelerine destek olmak var.
-Endüstri 4.0’ın KOBİ’ler için önemi konusunda neler söylemek istersiniz?
Endüstri 4.0 daha hızlı, daha esnek, kalitesi daha yüksek ve daha verimli bir sanayiyi el birliğiyle oluşturmamıza katkı sağlayacak. Zaman ve emek israfı azalacak, artan verimlilik toplumsal gelişimi ve hayat kalitesini artıracak. İşlerin otomatize edilmesi KOBİ’lerimizi doğrudan etkileyecek. Bu dönüşümü kaçırmamak için hızla uyum süreçlerine ilişkin planların yapılması, aksiyonların belirlemesi ve üretim süreçlerini yenilenmesi gerekiyor. TEB olarak, hem finansal hem de finansal olmayan ürün ve hizmetlerimizle fark yaratmaya odaklanarak, KOBİ’lerimizi geleceğin koşullarına hazırlamaya ve rekabette öne çıkmalarını sağlamaya çalışıyoruz. TEB KOBİ Akademi çatısı altında düzenlemeye başladığımız Endüstri 4.0 Buluşmaları’nda KOBİ’lerimizle iç içeyiz. Görüyoruz ki KOBİ’ler aslında kendilerini rekabette öne çıkaracak her türlü gelişime açıklar. Tedirgin oldukları konular var, ancak geleceğin üretim ortamının bambaşka bir şekilde olacağının da farkındalar. Gittikçe daha fazla KOBİ’nin bu noktadaki bakış açısını geliştirmeye iştahı artıyor. Endüstri 4.0 Buluşmaları ile Anadolu’daki KOBİ’lerimizin ayağına gidiyor, merak ettikleri soruları sorabilecekleri ve farkındalıklarını arttırabilecekleri özel eğitimler düzenliyoruz.
-TEB olarak, 2017 yılında kredilerde ne kadarlık performans sergilediniz?
2017 yılında KOBİ’lere finansman desteği sağlamayı sürdürdük. 2017 üçüncü çeyrek rakamlarına göre toplam 60 milyar 900 milyon TL’lik kredilerin yarıya yakını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırıldık.
-KGF kefaletli kredi kullanımı, KOBİ segmentinde kredi kullanan işletme sayısını nasıl etkiledi? KGF destekleri, 2018 yılında sektörü sizce nasıl etkileyecek?
Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatının sisteme kazandırılmasıyla bankacılık ve finans sektörü önemli ölçüde canlandı ve yılın ilk yarısında en yüksek ilk yarı net kârına ulaştı. Bunda KGF ile birlikte gerçekleşen kredi verme hamlesi de etkili oldu. KGF kefaleti ile ilk defa kredi kullanan, mevcut kredilerine ilave kredi sağlayan ya da yeniden yapılandırılan krediler sayesinde firmalardaki finansman zorluklarının önemli ölçüde azaldığını, sektöre can suyu verdiğini ve kurumlar arasında sinerji yaratılmasında önemli bir adım atıldığını düşünüyoruz. Teminat yetersizliğini finansmana erişimin önünde bir engel olmaktan çıkarmayı amaçlayan KGF ile imzalanan yeni protokol sayesinde, KOBİ’lere teminat desteği sunan Hazine kaynaklı Portföy Limit Sistemi ve Hazine kaynaklı Portföy Garanti Sistemi Programları ile yeni finansman imkânları sağladık. KOBİ’lerin nakit akış sıkıntılarına hızlı çözüm üretmek adına, kendi sermayemizle finansal destek veriyoruz. Geçmişte yalnızca KOBİ tanımı kapsamında belirlenmiş kriterlerle kısıtlı olarak destek olunabilirken, yeni protokolle birlikte kefalet oranları ve limitler genişletilmek suretiyle, KOBİ vasfına haiz işletmeler, KOBİ kapsamında sayılan esnaf ve zanaatkârlar, serbest meslek mensupları, tarımsal işletme ve çiftçileri ile KOBİ dışı işletmelere de finansman desteği sağlandı.
-KOBİ’ler için KGF ile ne kadarlık kefalet sağlanabiliyor?
Yeni dönemle birlikte Hazine destekli PGS (Portföy Garanti Sistemi) kapsamında KOBİ vasfına haiz müşteriler için KGF 12 Milyon TL’ye kadar kefalet sağlanabiliyor. KOBİ vasfı dışı için ise 50 Milyon TL’ye kadar kefalet sağlanabiliyor. Hazine Destekli işletme kredilerinde asgari 6 azami 60 ay, yatırım kredilerinde ise 120 aya kadar çıkan dönemlere kadar vade uygulanabiliyor. KGF teminatlı krediler banka olarak bizim de gündemimizin ilk sıralarında yer aldı. KGF mekanizmasını da iyi kullanarak bankacılık sektörünün büyümesine önemli bir katkı sağladık. Biz banka olarak, yeni KGF imkânı çıkmadan önce de Türkiye’nin en büyük KGF bankalarından biriydik.
“Özellikle yaptıkları işler ve çalıştıkları yapılanmalar nezdinde ekip liderliğine de soyunan bireylerin dijitalleşme kültürünü benimsemeleri, yapılan her işin teknolojiye dokunan noktasını iyi analiz edebilmeleri ve yetkinliklerini de bu doğrultuda geliştirmeleri gittikçe önem kazanıyor.”
-Büyümeyi hedefleyen KOBİ’lere önerileriniz neler? Nasıl bir strateji izlemeliler? Kredi kullanırken ve yatırım yaparken hangi noktalara dikkat etmeliler?
Değişimin en hızlı gerçekleştiği alan teknoloji. Teknolojideki gelişim tüm sektörleri etkiliyor. KOBİ’lerin de değişen dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek gerekiyor. Geleneksel üretim süreçlerinin değişimi, KOBİ’lerin lojistik ve dağıtım gibi iş süreçlerini yeniden yapılandırmasını da zorunlu kılıyor. Hem üretici, hem de tüketicinin reel hayatını etkileyen bir dönüşüm bu. Müşteri deneyiminin de değiştiği, ezberlerin bozulduğu bu dönemde, eskisinden çok daha farklı bir hizmet yarışı olacağını çok net şekilde görüyoruz. Başarılı olmak için dijitalleşmeyi büyük küçük demeden bütün işletmelerin içselleştirmesi, teknolojiyi iş yapış şekillerine entegre etmeleri, tüm dünyanın geleceğini şekillendirecek Endüstri 4.0 sürecini kaçırmamaları gerekiyor.
-TEB KOBİ Akademi’nin faaliyetleriyle ve bu kapsamda gerçekleştirdiğiniz eğitimlerin içerikleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?
KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 12 yıldan bu yana ülkenin dört bir yanında TEB KOBİ Akademi etkinlikleri düzenliyoruz. Bugüne kadar 50’yi aşkın ilde, 113 etkinlikle, 25 binden fazla KOBİ’ye ulaştık. Akademilerimizde KOBİ’lerin karşı karşıya olduğu büyüme süreci detaylı bir şekilde analiz ediliyor, atölye çalışmaları düzenleniyor. Yine TEB KOBİ Akademisi çatısı altında ülke tarımının gelişmesine katkı sağlamak ve üreticilere destek olmak amacıyla TEB KOBİ Akademi Tarım Buluşmaları düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl yeni bir yaklaşımla il bazından ilçe bazına taşıdığımız etkinlikleri bu yıl da üretici ile daha derin ilişki kurarak sürdürdük. Yerel üreticinin ihtiyaçlarının birebir karşılanması, yerel sorunlara daha fazla odaklanılması ve sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla düzenlediğimiz buluşmaları 2017 yılında İzmir-Bayındır, Kayseri-Develi ve Osmaniye-Kadirli’de gerçekleştirdik, Bugüne kadar 1.500’ü aşkın üreticiye ulaşarak ilçelerin tarımsal sorunlarının ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin tartışıldığı bir ortam oluşturulmasına katkıda bulunduk. Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da başlattığımız TEB KOBİ Akademi Endüstri 4.0 buluşmalarında ise her ay Anadolu’nun başka bir ilinde KOBİ’lerle buluşarak KOBİ’lerin küresel anlamda rekabet edebilmeleri ve ‘Endüstri 4.0’ kavramına adapte olabilmeleri amacıyla bilgi veriyoruz. Bu ay bir büyük il buluşmasının yanında organize sanayi bölgelerinde de buluşmalar düzenlemeye başladık. İlkini Tuzla’da düzenlediğimiz etkinliğimizden çok güzel geri dönüşler aldık.
-İş hayatında sürdürülebilir başarıyı sağlamanın sırrı sizce nedir? Yönetici adaylarına neler önerirsiniz?
Günümüz koşullarında iş hayatının dinamikleri de artık değişti. Eskiden sadece kurumlarda görülen rekabet artık bireylere indi. Teknolojinin gelişimi ile de birlikte alışık olduğumuz işler ve yapılanmalar evrim geçirdi; değişti, değişiyor. Bireylerin de bu değişimin satır aralarını çok iyi okumaları gerekiyor. Dikkat edin ‘başarılı olma’ kavramının içini artık yerini ‘inovatif, yenilikçi, değişime açık olma’ nitelikleri dolduruyor. Özellikle yaptıkları işler ve çalıştıkları yapılanmalar nezdinde ekip liderliğine de soyunan bireylerin dijitalleşme kültürünü benimsemeleri, yapılan her işin teknolojiye dokunan noktasını iyi analiz edebilmeleri ve yetkinliklerini de bu doğrultuda geliştirmeleri gittikçe önem kazanıyor.
-2017 yılı bankanız için nasıl geçti? 2018 yılından beklenti ve hedeflerinizi, yeni projelerinizi paylaşır mısınız?
2017 yılı kötümser havanın ortadan kalktığı bütün sektörler ve segmentler için umut verici bir yıl olarak geçti. İlk 9 ayı bu pozitif etkiyle kapadık ve baz etkisiyle de önemli büyüme oranı yakaladık. Reel sektöre ivme kazandırmak için hayata geçirilen Kredi Garanti Fonu (KGF) bankacılık sisteminin daha hızlı çalışmasında oldukça faydalı oldu ve KOBİ Bankacılığı açısından da büyük bir canlılık yarattı. Teknolojik dönüşümün ve dijitalleşmenin gelecekte ekonomiye ve reel sektörde rekabete yön vereceğini düşünüyor, hem kendi servis ve hizmetlerimizi bu yönde dönüştürüyor hem de müşterilerimize bu alanda rehberlik etmeyi hedefliyoruz.2018 yılında ‘TEB KOBİ Danışmanlık Programı’ndan mezun olarak dış ticaretten, üretim yönetimine kadar uzmanlaşan müşteri temsilcilerimiz, gittikçe daha fazla KOBİ’mizin rekabette öne çıkmasına destek olacak. KOBİ’lere olduğu kadar girişimcilere, kadın patronlara, çiftçilerimize verdiğimiz katma değerli destekler devam edecek.