Öncelikle ofis mimarisi doğal ışıktan maksimum yararlanacak şekilde tasarlanmalıdır. Kontrollü faydalanılacak doğal ışık gün içinde kullanılacak yapay ışık gereksinimini azaltacaktır. Yapay ışık farklı aydınlatma gereçlerinden elde edilir.
Ofis mekanının kullanım şekli aydınlatma sistemini ve gerekli aydınlık seviyesini belirler.
bekleme salonları 300 lux
açık ofisler 750 lux
toplantı odaları 500 lux gibi
Farklı kullanım şekillerine bir örnek vermek gerekirse :
Açık ofis düzeni ile bireysel çalışma alanı farklı düşünülmelidir. Açık ofis için genel bir aydınlatma yapılırken, mobil ofis sistemlindeki bir bireysel çalışma alanı için kişinin kontrolünde olan sadece bu alan için bir aydınlatma sistemi düşünülebilinir.
Örneğin üzerindeki hareket sensörü ile kişi bulunduğu alandan ayrıldığında kendini kapatan ayaklı bir aydınlatma gereci sadece bu çalışma alanına özel bir sistemdir.
Kaliteli bir aydınlatma enerji tasarrufu yaparak sağlanmalıdır
Giderek gelişim gösteren LED teknolojisi, enerji tasarruflu lambalar ve aydınlatma gereçlerinin gerek gün ışığına ve zamana göre, gerekse kullanıcı ihtiyacına göre kontrolünü sağlayan aydınlatma otomasyon sistemleri ile enerji tasarrufu sağlanabilir.
Halojen, fluoresan ya da kompakt fluoresan lambaların eco tipleri ve LED alternatifleri mevcuttur.
Örneğin sıkça kullanılan 35-50 W halojen lambaları, 3-4 W LED lambalar ile değiştirmek mümkündür.
Aydınlık seviyesini etkileyen bir faktör olarak duvar, tavan ve zemin renklerine de dikkat etmek gerekir. Işığı daha iyi yansıtacaklarından açık renkleri kullanmak daha verimli olacaktır.
Renklerin yansıtma katsayılarına örnek vermek gerekirse:
Siyah 0,05
Koyu kırmızı 0,10
Orta gri 0,20
Açık kahverengi 0,30
Açık gri 0,40
Gök mavi 0,40
Pembe,Açık yeşil 0,45
Açık sarı 0,70
Beyaz 0,80
Koyu renklerin kullanıldığı bir mekanı, açık renklerin hakim olduğu bir mekan ile aynı seviyede aydınlatabilmek için daha fazla güç tüketilecektir. Bu da daha fazla enerji tüketmek anlamına gelir.
Doğru aydınlatma mekanda yapılan iş için gerekli olduğu kadar çalışanların konforu ve sağlıkları için de gereklidir.
Ofis aydınlatması tasarımında konfor, gereklilik ve enerji tasarrufu bir arada düşünülmesi gereken etkenlerdir.
Aydınlatma tasarımı, mimari projelerin tasarımı sırasında mimar ile beraber çalışılması gereken bir konudur ve ancak bu şekilde doğru bir çözüme ulaşılabilinir.