İşverenler 20 Avrupa ülkesi arasında en iyimser işe alım tahminlerine sahip

İşverenlerin bir sonraki çeyrekte çalışanların sayısını artırma ya da azaltma eğilimlerini ölçme amacıyla 49 yıldır 3 ayda bir gerçekleştirilen Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın bugün yayınlanan 3. çeyrek sonuçları, Türk istihdam piyasasının temmuz – eylül döneminde istihdam alanında dünyanın en aktif piyasalarından biri olacağını ortaya koyuyor.

Kobi Bilgi Hit: 1004 / Yorum: 0 / 31 Aralık 2012 12:23
İşverenler 20 Avrupa ülkesi arasında en iyimser işe alım tahminlerine sahip
-A +A

Manpower’ın araştırmasındaki Net İstihdam Görünümü,  toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesi alınarak ve bu yüzdeden gelecek çeyrekte işyerlerinde istihdamda bir düşüş bekleyenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanıyor. Araştırmanın 3. çeyrek sonuçları için Türkiye’de 1.051 işverenle görüşme yapıldı. Buna göre, 2011’in 3. çeyreğinde Türkiye’de beş bölgede ve 11 sektörde işverenler, +%35’lik bir Net İstihdam Görünümü ile işe alım faaliyetlerinin pozitif olacağı beklentisindeler. İnşaat sektöründeki işverenler en yüksek işe alım tahminini sunarken, Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler ve Restoran ve Otelcilik gibi diğer sektörlerdeki işverenler 3. çeyrek işe alım tahminlerini parlak olarak tanımlıyorlar.

Türkiye’de 2011’in 3. çeyreği için Net İstihdam Görünümü +%35

 

 

Artış

Düşüş

Değişiklik yok

Bilmiyorum

Net İstihdam Görünümü

 

%

%

%

%

%

 

 

 

 

 

 

2011 1. çeyrek

36

9

51

4

+27

2011 2. çeyrek

38

4

56

2

+34

2011 3. çeyrek

42

7

49

2

+35

 

Türkiye’de sektörler arasında geçen çeyreğe oranla işe alım beklentilerinde en dikkat çeken iyileşme yüzde 15’lik artışla Toptan ve Perakende Ticaret alanında gerçekleşirken Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörlerinde işverenler yüzde 10 artış raporlarken Restoran ve Otelcilik sektörü ile Ulaşım, Depo ve İletişim sektörlerinde ise işverenlerin işe alım beklentileri geçen çeyreğe oranla yüzde 5 arttı. Öte yandan, işverenlerin yeni çalışan işe alım beklentileri açısından Madencilik sektöründe yüzde 13’lük bir düşüş gözlemlense de görünüm hala +%28’ ile olumlu. Kamu sektöründe ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 düşüş öngörüsü çıktı.

 

 

 

Net İstihdam Görünümü

TARIM, HAYVANCILIK, ORMANCILIK ve BALIKÇILIK

+30

İNŞAAT

+50

ELEKTRİK, GAZ ve SU

+26

FİNANS, SİGORTA, GAYRİMENKUL ve KURUMSAL HİZMETLER

+48

ÜRETİM

+40

MADENCİLİK

+28

KAMU VE SOSYAL

+26

RESTORAN ve OTELCİLİK

+39

ULAŞTIRMA, DEPO ve İLETİŞİM

+33

TOPTAN ve PERAKENDE TİCARET

+33

İLAÇ

+24

 

 

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş “Türkiye’de Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ndeki işverenler üçüncü çeyrek için en olumlu görünüme sahip. Akdeniz Bölgesindeki her iki işverenden biri önümüzdeki çeyrekte yeni işgücü alımı yapmayı düşündüklerini söylüyor. Türkiye’nin diğer bölgelerinde de tablo gayet umut verici. Orta Anadolu, Karadeniz ve Ege’de her on işverenden dördünden fazlası personel sayılarını artıracaklarını ifade ediyorlar” diye konuştu.

Geçen çeyreğe oranla, Türkiye’nin beş bölgesinden üçünde işe alımlar güçlenirken, 2011 2. çeyreğine kıyasla Net İstihdam Görünümünde Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 11 ve Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 6 artış beklentisi var. Geçen çeyrekle karşılaştırıldığında Net İstihdam Görünümünün Ege Bölgesi’nde yüzde 5 ve Marmara Bölgesi’nde ise yüzde 4 düştüğünü görüyoruz.

Türkiye’deki işverenler dünyada en iyimserler arasında yer alıyor

Ebru Coş �’in 3. çeyreği için Türkiye’nin tüm bölgelerindeki işverenlerin istihdama yönelik pozitif görünüm sergilediklerini görüyoruz” diyerek, ekledi:  “ Avrupa ülkeleri arasında en güçlü işe alım planlarına sahip işverenlerin Türkiye’de olması iş arayanlar ve iş değiştirmek isteyenler açısından oldukça cesaret verici.”

Küresel İstihdama Genel Bakış

Araştırmanın gerçekleştirildiği 39 ülkeden 35’inde işverenlerin önümüzdeki üç ay içerisinde çeşitli ölçülerde işgüçlerini arttırmayı umduklarını gösteriyor. Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırmasında Asya Pasifik küresel olarak en yüksek işe alım beklentisine sahip bölge olarak ortaya çıktı. Önümüzdeki üç ay içerisinde işe alım planları en güçlü Hindistan, Brezilya, Tayvan, Türkiye ve Singapur’da dile getirilirken, İspanya, Yunanistan, İtalya ve İrlanda ise en zayıf ve negatif işe alım tahminlerinde bulunulan ülkeler oldu.

Manpower Yönetim Kurulu Başkanı ve Manpower Group CEO\'su Jeffrey A. Joerres “Geçen yıla kıyasla tüm önde gelen coğrafyalarda olumlu gelişmeler gözlemlenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Buna ek olarak gelişmekte olan piyasalar iyimser yaklaşımlarını sürdürüyorlar. Bu tablo, şirketlerin temkinli duruşlarını bıraktıkları anlamına gelmese de \'değişiklik yapmayacağım\' görüşünden yavaş yavaş uzaklaştıklarının kanıtıdır \" diye konuştu.Dinleyin
Fonetik olarak okuyun

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nın sonuçları 13 Eylül 2011 tarihinde açıklanacak ve 2011’in dördüncü çeyreğine dair istihdam beklentilerini gün yüzüne çıkaracak

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları