Düşük Fiyat Markayı Ucuzlatır mı?

Nasıl ifade edildiğine bağlı olarak değişir? Eğer marka konumu olarak fiyatı ama özellikle rakiplerinize göre düşük fiyatı seçiyorsanız bunu ifade şekliniz çok önemlidir. Amaç, markanıza değer kazandırmak iken markanızı değersiz kılabilirsiniz.

Kobi Bilgi Hit: 1391 / Yorum: 0 / 7 Haziran 2013 17:01
Düşük Fiyat Markayı Ucuzlatır mı?
-A +A

Özellikle takipçi bir firma iseniz ve sizden önceki rakipleriniz kuvvetli pozisyonlarını yüksek fiyatlarla pekiştirmişse fiyat/kalite stratejisi ile konumlanmak bir açılım sağlayabilir. Bu stratejide hedef, rakiplerinizle aynı ürün/hizmet özellikleri ve performansını daha düşük bir fiyattan sunmaktır. Stratejinin başarılı olması reel kalite ve performansın yanı sıra algılanan kalitenin de iyi yönetilmesine bağlıdır. Kalite işaretleri inandırıcı bir şekilde verilebilmelidir.

Marka, yüksek kalite ve göreli düşük fiyat olarak konumlandıktan sonra sloganınızı nasıl belirleyeceğiniz ise hepsinden önemlidir. Çünkü sloganınız algılanan kaliteyi doğrudan etkileyecektir. Ülkemizde bu stratejiye uygun konumlanmış ve başarılı olmuş markaların hiç biri kendilerini ucuzlatmamıştır.

Bu yazıyı kaleme almamızın sebebi son bir, iki yıldır bu stratejiye göre konumlanmış Fawori Boya’nın reklamlarıdır. Sade ama etkili bir yaratıcı uygulama ile markasının lansmanını yapıyor firma. Sloganı üzerinde titizlikle çalışıldığı belli ; Boyada İyi Kalite İyi Fiyat. Diğer pazarlama enstrümanları ile başarılı bir şekilde entegre edilmesi durumunda pazarda kuvvetlenecekleri kesin.

Hem ülkemizde hem yurtdışında kullanılan bu stratejiye dair diğer örnekleri aşağıda sıraladım;

  • ABC; Farkı Fiyatı
  • BİM; Toptan Fiyatına Perakende Satış
  • İpek Şampuan; Şampuanınıza servet ödemeyin
  • Suave Şampuan; Suave saçlarımın bu kadar iyi görünmesini sağladığında daha fazla ödemek anlamlı gelmiyor
  • Budget Gourmet; Amaç fiyat değilse neden daha az harcamayasanız?

Dikkat ederseniz hiç biri ucuz veya ekonomik kelimelerini sloganlarında kullanmıyorlar. Fakat rakipleriyle aynı performansı daha düşük fiyattan sunduklarını iyi anlatıyorlar.

Fiyat/kalite konumunun kullanılmadığı daha bir çok sektör var. Daha önce çalıştığım yerli bir motor yağı markası için bu konumlamayı önermiştim ama kabul görmemişti. Motor yağı sektöründe halen bu boşluk devam etmektedir. Bu konumu bilinçli olarak sahiplenecek ve bunu lanse ederek 4 P ile doğru bir şekilde entegre edecek bir firmanın başarılı olacağına inanıyorum.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları