CEO’nun imtiyaz gafı: Acentelerde Allianz isyanı

ceo-nun-imtiyaz-gafi-acentelerde-allianz-isyani.jpg

Allianz’ın başı sigorta acenteleriyle dertte. Bankaların sigortacılık yapmasına karşı çıkan acenteler Allianz’ın, Yapı Kredi’yle yaptığı 15 yıllık sözleşmeye bayrak açtı

 

Almanya tüketici mahkemeleri tarafından yaklaşık 500 milyon avroluk cezaya çarptırılan Alman sigorta devi Allianz’ın başı, bu kez Türk sigortacılık acenteleri ile dertte. Allianz’ın, Yapı Kredi Bankası ile yaptığı 15 yıllık imtiyaz sözleşmesi, Türkiye’de bulunan yaklaşık 15 bin sigorta acentesinin tepkisini çekti.

Yaklaşık üç yıldır, “bankalar sigortacılık yapmasın” kampanyası düzenleyen acenteler, Allianz’ın Yapı Kredi Bankası ile yaptığı anlaşmayı dayanak göstererek, bankalara sigorta yasağı getirilmesini istedi.

Yapı Kredi Sigorta’nın satışıyla ilgili yaşanan sıkıntının hikayesi şöyle:

“Kral biziz” açıklaması

Alman sigortacılık devi Allianz’ın, 1.6 milyar liraya satın aldığı Yapı Kredi Sigorta’nın devir işlemleri, yönetimin bazı hataları nedeniyle sancılı gerçekleşti. Allianz ile Yapı Kredi Sigorta’nın birleşmesi ilk olarak, personel kıyımıyla gündeme geldi. Allianz’ın yönetim kurulu üyesi Ahmet Turul’un başkanlığını yaptığı ekip, aralarında sigortacılık sektörünün duayen isimlerinin de bulunduğu birçok yöneticiyi ve çalışanı işten attı. Sigortacılık sektöründe, “Allianz kıyımı” olarak nitelendirilen işten atmalarla ilgili tartışmalar sürerken, bu kez de Allianz’ın Yapı Kredi Bankası ile yaptığı 15 yıllık imtiyaz sözleşmesi krize yol açtı.

İmtiyaz sözleşmesi krizi

Allianz’ın çiçeği burnunda CEO’su Solmaz Altın’ın, hisse devrinin ardından bir grup gazeteciye yaptığı açıklama ile başladı. CEO Altın, iki sigortanın birleşmesi sonucunda “Kral Allianz” doğacağını belirterek, Allianz olarak Yapı Kredi Bankası ile 15 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalandığını ve bankanın 15 yıl boyunca Allianz ürünlerini satacağını bildirdi. CEO Altın, “Bu imtiyaz sözleşmesi olmasaydı, Yapı Kredi Sigorta’ya bu kadar ücret ödemezdik” dedi.

CEO’nun imtiyaz gafı

CEO Altın’ın, bu sözleri bir süredir Türk sigortacılık sektöründe gündemde olan bankaların sigortacılık sektöründen çekilmesine yönelik tartışmayı tekrar canlandırdı.

Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 15 bin sigorta acentesi, üç yıl önce “bankalar sigortacılık yapmasın” kampanyası düzenleyerek, bankacılık faaliyetleri ile sigortacılık faaliyetlerinin ayrılmasını istemişlerdi. Acentelerin, bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ve Hazine Müsteşarlığı’na yazılmış birçok talebi bulunuyor.

Koz, acentelerin eline geçti

Allianz’ın, Yapı Kredi Bankası ile yaptığı sözleşme ile acentelerin eline yeni bir koz geçmiş oldu. Acenteler de CEO Solmaz Altın’ın, “gaf” olarak nitelendirilen sözlerini gerekçe göstererek, bankaların sigortacılık yapmasının yasaklanmasına ilişkin taleplerini yineledi. Bu konuda Hazine’ye ve hükümet üyelerine birçok mektup gönderildi. Türkiye genelindeki sigorta acentelerinin, konuyla ilgili lobi faaliyetlerini yeni yasama döneminde hızlandıracakları bildirildi. Yeni yasama döneminde bankacılık ile sigortacılığı ayıran bir düzenlemenin çıkarılması bekleniyor.

Personel kıyımıyla gündeme geldi

ALLİANZ sigorta, kısa bir süre önce de Yapı Kredi Sigorta’da yaptığı kıyım ile gündeme gelmişti. Hisse devrinden önce Allianz Yönetim Kurulu üyesi olan, eski hesap uzmanı Ahmet Turul, Yapı Kredi Yönetim Kurulu’na üye olarak atandı. Turul ve ekibi, hisse devrinden önce Yapı Kredi Sigorta’da, görev yapan üst düzey personel hakkında çalışma yaptı. Çalışma sonucunda kimlerle yola devam edileceği belirlendi. Ve bu süreçte, şirkete yıllardır emek veren birçok yöneticiye alt kadro teklif edildi.

Örneğin, sigortacılık sektörünün başarılı isimlerinden birisi olarak bilinen Genel Müdür Yardımcılarından Banu Darcan’a, bir alt görev teklif edildi. Darcan gibi birçok başarılı yönetici de performansız düşüklüğü gerekçesiyle görevlerinden alınarak, bir başka göreve atanmak istendi. Bu da Yapı Kredi Sigorta’nın karışmasına yol açtı ve istifalar ardı ardına geldi. Bu süreçte Yapı Kredi Sigorta’nın Genel Müdürü Giray Velioğlu da emekliliğini istemek zorunda kaldı. Velioğlu, sigortacılık sektörünün duayeni olarak biliniyor.

Allianz Sigorta’nın Ahmet Turul başkanlığındaki ekibinin Yapı Kredi Sigorta’da yaptığı personel kıyımı, sigortacılık sektörünü de karıştırdı. Beş aylık sonuçlara göre, Allianz Sigorta, BES’te 5 bin sigorta ile en az müşteri kazanan sigortaların başında yer alırken, Yapı Kredi Sigorta ise yaklaşık 70 bin yeni müşteri ile katılımcı sayısını en fazla artıran şirket olmuştu. Ancak, yeni dönemde satın almayla birlikte, başarılı ekip tasfiye edilmiş oldu.

Taraf

scroll to top